Семинар за киберсигурност в Международния ден за безопасен интернет 6 февруари

Доброволците на Български младежки червен кръст - Пловдив и студенти ще присъстват на обучителен семинар за безопасно ползване на Интернет в Аулата на Технически университет - София, Филиал Пловдив на 6 февруари /вторник/ от 12:00 ч.  

Инициативата е съвместна между Студентския съвет на ТУ - София, Филиал Пловдив и месната структура на БМЧК. В семинара ще се включат доброволци на организацията, повечето от които са ученици от средните училища в Пловдив, както и студенти от всички факултети на университета. От асистента в катедра „Компютърни системи и технологии“ на Технически университет - София, Филиал Пловдив инж. Иван Янчев присъстващите ще разберат кои са основните видове кибератаки и как чрез изграждането на правилна дигитална култура могат да се предпазят от тях. Областният координатор на БМЧК Ана Лимонова пък ще ги запознае с понятието „Медийна грамотност“ или как да разпознават фалшивите новини. След като преминат обучението, доброволците на свой ред също ще станат лектори в учебните заведения в областта, където ще запознаят връстниците си с рисковете, които крие киберпространството.  

Това е поредна инициатива на БМЧК-Пловдив за отбелязване на Международния ден за безопасен Интернет. Тази година, без колебание се включват и студентите на Техническия университет в Пловдив. „Децата прекарват все повече време пред мобилни устройства, общуват в социалните мрежи, дори се налага понякога да учат онлайн и затова е нужно да обръщаме все повече внимание на безопасността им в мрежата“ - категорични са организаторите на семинара.  

Международният ден за безопасен интернет се отбелязва за първи път на 8 февруари 2004-та година по предложение на Европейската мрежа от центрове за безопасен интернет „Insafe“. Оттогава, всяка година във втория вторник на месец февруари различни държавни и частни институции, училища, библиотеки и други организации от над 150 държави се включват в инициативата, целяща да предпази младите хора от рисковете при използването на световната мрежа.  

Поради грипната епидемия и невъзможността на всички желаещи да присъстват на обучителния семинар, от Студентски съвет на ТУ-София, Филиал Пловдив ще излъчват събитието на живо в страницата си в Инстаграм:  

https://www.instagram.com/ss_tu_plovdiv/ 

 

Календар